7. maj 2023

Boldklubben Stefan

Fodbold i Mosen.

Historie

1945
Boldklubben Stefan stiftedes 21 oktober på Afholdshjemmet i Rantzausgade.  En lille gruppe unge mennesker tog initiativet med Erik Christensen i spidsen for drengene i Stefansgade/Humlebækgade/ Skotterupgade og Borups Alle kvarteret. Man var allerede startet med at spille fodbold under navnet Bispegårdens Boldklub.  Det var deres gårdmand, som opfordrede Erik til at starte en fodboldklub for drengene i gården. Gårdmanden mente ikke, at Erik (som 21 årig) kunne/skulle være klubbens formand. Han ville ikke kunne styre knægtene, mente han. Så derfor foreslog han en forældre til at blive klubbens første formand, så det blev Kaj Beck. . Kamp nr. 1 & 2 blev spillet 16 december 1945, hvor klubben deltog i en five-a-side turnering arrangeret af Bk. Lyn. Erik Christensens far havde i 1922 startet en klub der fik navnet Stefan, denne blev videreført i 1934 som Ryvang FC.
Hjørnet af Stefansgade og Borups Alle

1946
Stefan blev optaget i KBU. Først i klubbens 26. kamp lykkedes det at vinde 3-2 over Kvik. Den 8. juni sluttede turneringsåret og klubben som var placeret i C-rækken med 11 andre klubber, sluttede med 8 point og en score 15 – 110. Klubben får tildelt en ”Bunker” i Lersøparken til omklædning og badning.                         


Bunkeren til højre foran hovedindgangen til Bispebjerg Hospital. Dette klubbens omklædning indtil 1950.

1948
Stefan oprettede i  oktober en selvstændig bordtennisafdeling.


Nostalgi 1948: Stefans besøg i Østerlars på Bornholm. nr. 1 Villy Kronvold, nr. 2 daværende formand Ernst Schlotmann, nr. 3 Poul Kongsø, nr. 4 Erik Christensen, nr. 5 Svend Duvander, nr. 6 Poul Søborg, de nævnte personer var de klart bærende personligheder i Stefan på denne tid.

 

1950
Erik Christensen medlem nr. 1, blev formand. Efter 3 års sparsommelighed og fantasi kunne klubben i 1950 rejse sit første klubhus. Det var specielt Erik Christensen og Erik Søborg, klubbens formand og kasserer der stod i spidsen for byggeriet. Pris kr. 5.000. Ikke noget stort hus, men i forhold til ”jordhulen” et stort fremskridt. De kr. 5.000 havde klubbens medlemmer samlet sammen og disse blev anvendt til køb af materialer, da klubbens medlemmer selv havde stået for byggeriet. Det var en dejlig fornemmelse for medlemmerne at tage det nye klubhus i brug. Nu var der brusebad med rindende vand, ganske vist kun koldt og meget koldt , men forandringen fra bunkeren var enorm stor. Der var nu plads til at holde møder, rum til materialer og udstyr. Erik Christensen ses på billedet nedenfor, stående som nr. 3 fra venstre.

 

1951
Stefan vandt KBUs C-række.

Følgende spillere genkendes: Bent Langner stående nr. 2 fra/v, Poul Kongsø stående nr. 3 fra/v,
Kurt Schandorph stående nr. 4 fra/v, Robert Hintz stående yderst til/h. Orla Frederiksen midt/midt,
Poul ”Maler” siddende nr. 1 fra/v, Aage Olsen siddende nr. 3 fra/v.

 

1952
Klubbens store profil og Landsholdsspiller Ole Madsen blev indmeldt i Stefan som ynglingespiller.

                            

1953
Ole Madsen (1934 – 2006) debuterede på klubbens 1. hold 18 juli kl. 19 i en kamp mod Østerlars. Han var da 2. års yngling.  14 oktober  spillede Poul Kongsø sin kamp nr. 100, dette var den første jubilar i klubbens kun 8’årige historie.

Poul Kongsø klubbens første 100 kamps jubilar.

1955
Stefans 10. års jubilæum blev afholdt i ”Frisørlaugets” lokaler. Klubben havde gjort det glimmerende i jubilæumsåret med kamp mod 3. div. hold fra Schweiz, og i pokalkampe og lå nu i toppen af B-rækken. Bispebjerg Boldklub rykkede ind i klubhuset i Lersøparken sammen med Stefan.

1956
Sæsonen 1955/56 vandt Stefan KBUs B-række, med 26 point ud af 28 mulige, Ole Madsen blev topscorer med 33 mål ud af i alt 59.

Vinder af KBUs turnering 1955/56.
Stående fra venstre: Tonny Jensen, Erik Christensen, Svend Duvander, Ole Madsen, Finn Petersen. Midten fra venstre: Gunnar Worming, Poul Kongsø, Palle Jensen. Forreste række fra venstre: Henning Petersen, John Edvard Nielsen, Jørgen ”Mus” Duvander.

1957
Erik Christensen gik af som formand for at passe sine mange private gøremål. Michael Hansen blev formand. Stefan vandt KBUs B-række. Aviserne flød over efter Ole Madsens debut og succes på KBUs seriehold. Ole kom på Alliancens hold mod såvel Tjekkere og Italienere (Bologna).  Klubben holdt sig i toppen af A-rækken og 4. november var klubbens oprykning til Mellemrækken en realitet. Ole Madsen valgte at skifte til en større klub, han skiftede i juli til HIK. Ole debuterer i 1958 på Landsholdet. Stefan vandt KBUs A-række. Stefan Håndbold stiftedes i oktober, foranlediget af, at konerne (fodbold-enkerne) syntes at de skulle foretage sig noget fornuftigt, frem for at ”glo” på fodbold.
Erik Christensen klubbens 2. formand og stifter.                                       Michael Hansen klubbens 3. formand.

1958
Det kneb for 1. holdet at skabe de forventede resultater og endte i bunden af Mellemrækken. Der var dog heldigvis ingen nedrykning dette år.

1959
Stefan vandt ”Mellemrækken” og rykkede herefter op i Københavnsserien. Stefan var avanceret fra B-rækken til Københavnsserien på 4 år, og kun 14 år gammel. Der blev i april indlagt el og varmt vand i klubhuset, samtidig blev hele huset malet både ind/udvendig, samt fik lagt ny gulvbelægning og tjæret taget.  Igen blev alt arbejdet udført af klubbens medlemmer. Brønshøj Boldklub kautionerede for et lån i DIF på kr. 3.000 for Bispebjerg og Stefan. 1. holdet spillede igen på Genforenings Pladsen. På KBUs udvalgte hold af spillere fra Mellemrækken i en kamp 6 december mod udvalgte spillere fra Københavnsserien, deltog fra Stefan: Finn Jørgensen, Poul Kongsø, Palle Jensen, Palle Rosenvard og reserve Per Frederiksen.

Vinder KBUs mellemrække 1959. Stående fra venstre: Per Nielsen, Finn Jørgensen, Palle Jense, Palle Rosenvard, Finn Petersen. Midterste række fra venstre: Poul Kongsø, Bent Annemann, Bjarne Jacobsen. Forreste række fra venstre: Per Frederiksen, John Annemann, Knud Carlsen.

 

1960
Stefan vandt sin første kamp i Københavnsserien med 2-0 over Hero. Det første år i Københavnsserien sluttede Stefan som nr. 3 á point med B 1908 og Hvidovre, som vandt Københavnsserien. I starten af maj modtog Stefan et brev fra Stadsgartner Bergmann, der skrev, at der i resten af foråret ikke måtte spilles/trænes på banerne i Lersøparken. Kun ganske få og vigtige kampe måtte spilles der. Årsagen skulle være, at banerne var totalt ødelagt og skulle have ro. Stefan fik tildelt tider på banerne ved Grønnemose Alle med omklædning på Holbergskolen, (hjørnet af Emdrupvej og Frederiksborgvej). Stefan vendte dog tilbage i Lersøparken i efteråret, med opstart i 19. juli.

1962
AIA kampen: Søndag 30. sept. blev en af de dage i Stefan’s historie, som sent vil blive glemt. Efter at have slået Toreby-Grænge på udebane med 4-1 efter forlænget spilletid og straffespark-konkurrence i DBU´s pokalturnering, skulle Stefan i næste runde møde AIA fra 2.division på Genforeningspladsen. AIA var året før rykket ned i 2.division og lå ved efterårets start helt i bunden. Stefan vandt en fortjent sejr med 3-1, med 2 mål af Per Nielsen og 1 af Finn Jørgensen. I næste runde skulle Stefan så møde Køge på udebane. Efter en god 1.halvleg som sluttede 1-0 til Stefan, lagde Køge ud med et voldsomt pres i anden halvleg og efter 10 min. fik de udlignet. Resten af kampen var spil til et mål, desværre Stefans. Vi tabte kampen 4-1 og var derefter ude af DBU´s pokalturnering.
Billede fra pokalkampen mod Køge. Stefans målmand Kuno Børgesen klarer et forsøg fra Køges angriber Hans Andersen.     

1964
John Back blev formand. Den afgående formand Michael Hansen blev hovedformand.  Ole Madsen blev kåret til årets spiller i Danmark. Klubhuset (nybygningen) indviedes 29 aug. Nybygningen af klubhuset var et fælles projekt mellem Stefan og Bispebjerg. Bispebjerg forlangte kr. 8.000 af Stefan, da de mente at have arbejdet mere på projektet end Stefan. Det blev afgjort af en voldgiftmand, og Stefan dømtes til at betale Bispebjerg kr. 4.011, hvoraf de kr. 2.000 skulle betales straks og resten ved udgangen af 1965.

 Ole Madsen bliver låret til årets spiller i Danmark.

 

1965
Året 1965 blev set ud fra et rent fodboldmæssigt synspunkt det mest succesrige år i Stefans 20 årige historie. Stefan gik videre til DBU´s pokalturnerings 1. runde efter sejre over Viktoria 3-1, og Politiet 3-2. I 1. runde skulle vi møde Skjold, som vi slog 3-1 efter forlænget spilletid. I 2. runde skulle vi så møde Skovshoved fra Kvalifikationsturneringen søndag 12. september på Gentofte Stadion.Det skulle vise sig at blive den måske bedste kamp Stefans 1.hold har spillet. Vi vandt 6-0, stor sensation.  I 3. runde trak vi så B 93 fra 1. division i Idrætsparken. Kampen blev spillet søndag 31. oktober. B 93 bragte sig foran i det 25 min. 1-0. I 62. min. fik Stefan tilkendt et straffespark, men desværre blev det misbrugt . Men vi blev ved med at presse og i det 70. min. lykkedes det Stefan at udligne til 1-1. I det 87. min. lykkedes det Stefan at bringe sig foran 2-1 og med kun få minutter tilbage af kampen. Desværre lykkedes det B 93 at udligne efter et unødvendigt hjørnespark. Da der manglede 1 min. af den forlængede spilletid, fik B 93 hjørnespark igen og det utrolige skete, en Stefan spille var så uheldig at lave selvmål 3-2 til B 93. Ole Madsen blev professionel i Sparta Rotterdam. Han scorede bl.a. med hælen i 2-1 sejren over Sverige 20. juni i Idrætsparken. John Back foreslog på bestyrelsesmøde 27. jan. oprettelse af en støtteforening. Der blev sendt breve ud til gamle medlemmer. Der blev installeret gas-varme i klubhuset. Hver klub skulle betale kr. 1.640 til installatøren.

1966
Villy Kronvold blev formand.  John Back gik af som formand, da han ville lægge sine kræfter i ungdomsafdelingen.

 

 

1968
Helge Biener blev formand 28 februar.

Helge Biener kun formand 1 år, herefter hovedformand.

 

1969
Villy Kronvold blev igen formand 25 november. Helge Biener blev herefter hovedformand frem til 1974.

1970
Stefan fyldte 25 år. I forbindelse med jubilæet samlede Ole Madsen Stjerneholdet, som spillede mod Stefans 1. hold. Indtægten fra kampen mod Stjerneholdet blev kr. 2.270, udgiften til sammenkomsten efter kampen blev på i alt kr. 1.000, så det samlede overskud blev kr. 1.270. Leif Eriksen tog initiativ til at starte en old boys afd. Denne blev startet 17 februar og fik navnet ”Stefanterne” . Det blev ikke kun til en Old-Boys afdeling, men nok endnu vigtigere også en støtteforening, som skulle hjælpe til økonomisk, til gavn for ungdommen i Stefan, og denne eksisterer i bedste velgående i 2012.

 

1971
Bestyrelsesmøde 4. februar:  Klubhusrådet (Stefan og Bispebjerg) og bestyrelserne indhentede 2 tilbud på installation af oliefyr. OK gav en pris kr. 28.000 og en lokal VVS Svend Aage Hansen gav et tilbud på kr. 20.000, man foreslog at tage det billigste tilbud.
Bestyrelsesmøde 18 marts: Der blev ansøgt Københavns Kommune om tilskud på kr. 20.000 og et rentefrit lån på kr. 8.000.
Der blev fra Københavns Kommune givet tilsagn om tilskud på kr. 8.000 og et lån på kr. 20.000, rentefrit at afdrage i 10 år. Det blev tilbuddet fra OK der blev antaget.

1972
Preben Meiner Olsen blev formand 13 november.
Bestyrelsesmøde 17 april: Stefanterne udarbejdede sit første lovsæt.

1973
Villy Kronvold modtog KBUs sølvnål for sit store arbejde for Stefan gennem mange år.
Bankospil startede i Nørrebrohallen 18 oktober.

1974
20 november meddelte Helge Biener at han trak sig som hovedformand og meldte sig ud af Stefan.
Hovedbestyrelsesmøde 27 november: Preben Meiner Olsen blev konstitueret hovedformand indtil næste generalforsamling.

1975
Gert Riget blev formand.
Bestyrelsesmøde 4 august: Her taltes første gang om nyt klubhus på ”Rådvadvej” – leje ikke købe var holdningen i bestyrelsen.
Hovedbestyrelsesmøde 14 oktober: Klubhuset ville formentlig koste kr. 200 – 250.000 – Stefan ønskede et lejemål på 10-15 år.

Formand Gert Riget til højre, ses her sammen med Næstformand John Annemann v/klubhuset på Rådvadvej

 

1976
Hovedbestyrelsesmøde 22 januar:  Rådvadvej kunne først overtages januar 1977. Stefan sagde nej til at der skulle være tre klubber i et klubhus. Vi ville være alene, vi havde trods alt siden været sammen med Bispebjerg siden 1955. Union skulle nu være ude i forbindelse med køb af Rådvadvej. Brønshøj har kun haft lejekontrakt på 3 år ad gangen på banerne. Stefan rykkede ud af Københavnsserien.
Hovedbestyrelsesmøde 3 september:  Fodboldafdelingen ønskede at optage forhandlinger med Bispebjerg Boldklub om en evt. sammenslutning, hvilket blev godkendt af hovedbestyrelsen.
Hovedbestyrelsesmøde 21 oktober: Klubhuset i Lersøparken blev vurderet til kr. 138.000, dette var efter klubbens mening urealistisk. 2 uvildige personer skulle vurdere alt dette med tanke på flytning til Rådvadvej. Ikke alle afdelinger var positive overfor køb af Rådvadvej, Bordtennis og Håndboldafdelingerne var skeptiske om hvorvidt fodboldafdelingen alene kunne klare driften økonomisk.
Ekstraordinær Hovedgeneralforsamling 28 oktober:  Minimumsbeløbet for Stefans halvdel af klubhuset i Lersøparken blev sat til kr. 25.000.

1977
Hovedbestyrelsesmøde 24. januar : Der forelå et udkast til skøde og lejekontrakt på grunden, dette skulle underskrives hos advokat Karoli Hansen. John Annemann orienterede om, at der muligvis kunne optages et rentefrit lån fra en fond i DIF.
Hovedbestyrelsesmøde 2. marts : Der blev indrykket en annonce i de lokale blade, med henblik på ansættelse af en bestyrer til udsalget i klubhuset. Løn ca. kr. 20.000 pr. år.
Hovedbestyrelsesmøde 21. marts : Der blev overtaget div. inventar fra Brønshøj Boldklub for kr. 7.025. Reception vedr. Stefans overtagelse af klubhuset blev planlagt til søndag 27. marts på Rådvadsvej. Der indkøbtes til lejligheden 20 flasker Sherry og 20 flasker Portvin. Samtidig serveredes der sandwich og 1 øl pr. gæst på klubbens regning.
Der blev bestilt telefon til Rådvadvej. Nummeret blev 01-801460.
Der var 10 par som reflekterede på annoncen vedr. bestyrer i klubhuset, deriblandt var John Annemann og hans kone. Den endelige ansættelse blev foretaget af fodboldafdelingen.
Klubhuset i Lersøparken blev solgt til Bispebjerg for kr. 25.000 kontant.
Hovedbestyrelsesmøde 11. maj : Det blev foreslået at vore love ændredes vedr. ejerforholdet af klubhuset. Det måtte være fodboldafdelingen, der stod som ejer af klubhuset, da det alene var fodbold-afdelingen der betalte udgifterne, og derved præsterede den opsparing, der finder sted. Der søgtes frivilligt mandskab til maling af vægge og loft medio juni.
Lejekontrakt 11. maj: Stefan – Københavns Kommune. Derefter endeligt skøde på huset.
Fra årets udgang kan ”Mus” ikke fuske, dvs. få lavet ”Stefan-Nyt” gratis mere.
Stefans Badmintonafdeling stiftedes i august.

Klubbens nye klubhus på Rådvadvej.

 

1979
Ole Christensen blev formand.

 

Ole Christensen

1981
Stefan rykkede op i Københavnsserien igen.

1983
Stefan rykker ud af Københavnsserien.

1985
Ved en turneringskamp i september spiller Jan Friis sin 1. holdskamp nr. 300. Jan er den spiller som har spillet flest 1. holdskampe, langt over 300 kampe er det blevet til.

Jan Friis ved 300 kamps jubilæret.

1989
Jørgen ”Mus” Duvander modtog  KBUs sølvnål. Stefans 1. hold rykkede ud af Serie 1, som nr. 11.

Gert overrækker Jørgen ”Mus” Duvander blomster for KBUs sølvnål

1990
Jørgen ”Mus” Duvander blev kåret som årets idrætsleder i Brønshøj-Husum Sammenslutningen, og blev ligeledes udnævnt til æresmedlem i Stefan.

1993
Stefans ungdomsafdeling modtog Gunnar ”Nu” prisen.

1995
Ole Christensen modtog KBUs sølvnål

1998
En af Stefans helt store profiler og æresmedlem Villy Kronvold går bort kort efter sin indlæggelse på Bispebjerg Hospital. Villy fik desuden KBUs sølvnål for sit store arbejde for Stefan i 1973. I en årrække påtog Villy sig det utaknemlige hverv som kontingentopkræver, hvilket gav penge i kassen og restancelisterne blev afkortet betragteligt. I de sidste år virkede Villy i Stefans hovedbestyrelse, hvor han fandt en ”papkassemand”, der gavmildt uddelte penge til Stefan, samtidig tegnede han sit helt private sponsorat af nogle af klubbens spillere på 1. holdet.

1999
Ole Christensen modtog Brønshøj/Husum Sammenslutningens Lederpris.

2000
Stefan går sammen med Bk. Skjold med henblik på optagelse i DBUs-DameJunior DM. Holdet bliver optaget og sluttede som nr. 6.

2001
Klubhuset fik en ordentlig overhaling, da det det gamle køkken blev udskiftet og ombygget. Formand Ole Christensen og formand for ”Stefanterne” blev begge udnævnt til æresmedlem af Stefan.

2002
Gert Riget modtog Brønshøj/Husum Sammenslutningens Lederpris.

2003
Australsk Fodbold oprettedes og blev optaget i Stefan.

2004
Australsk  Fodbold blev Dansk Mester.

2005
Gert Riget blev æresmedlem i Stefan. Ole Christensen modtog  DBUs sølvnål og fik den overrakt ved Stefans 60 års jubilæums-reception. Stefans æresmedlem og kasserer  for ”Stefanterne”, Verner Olsen dør i jan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.